STOCKHOLM – GÖTEBORG – MALMÖ

Gynekologi

Cellförändringar

Cellförändringar kan sitta på livmodertappen, i livmodern eller på yttre könsorganen. När man talar om cellförändringar avses oftast de som sitter på livmodertappen. De kan vara lätta, medelsvåra eller svåra och kräver en mer omfattande provtagning från livmodertappen  De är oftast ofarliga och läker av sig själva, men kräver upprepade kontroller och ibland en mindre operation.

Orsaker

Den vanligaste orsaken till cellförändringar är en infektion med humant papillomvirus (HPV). HPV är ett vanligt virus som kan överföras vid sexuell kontakt. Det finns över 200 olika typer av HPV, varav vissa kan orsaka cellförändringar.

Symtom

Cellförändringar har oftast inga symtom. Ibland kan man dock uppleva mellanblödning och blödning efter samlag.

Diagnos

Cellförändringar upptäcks via cellprovskontroll hos barnmorska eller gynekolog. 

Behandling

Om cellförändringarna är lindriga behöver de oftast inte behandlas. De kan läka av sig själva inom några år. Om cellförändringarna är medelsvåra eller svåra kan de behöva behandlas med konisering. Konisering är ett mindre kirurgiskt ingrepp där man opererar bort förändringarna.

Förebyggande

Det bästa sättet att förebygga cellförändringar är att vaccinera sig mot HPV. HPV-vaccin skyddar mot de HPV-typer som orsakar de flesta cellförändringarna. I stort sett all livmoderhalscancer orsakas av humant papillomvirus (HPV). Idag finns vaccin som skyddar mot nio olika typer av HPV. HPV16 och 18 anses ligga bakom cirka 70 procent av all livmoderhalscancer. Även om man vaccinerar sig är det viktigt att gå på sina cellprovskontroller.

Regelbundna kontroller

När cellförändringarna är borta behöver du fortsätta gå på regelbundna cellprovskontroller.

Alla kvinnor mellan 23 och 67 år erbjuds en gynekologisk cellprovskontroll enligt screeningprogrammet. Cellprovskontrollen är ett enkelt och effektivt sätt att upptäcka cellförändringar i ett tidigt skede, när de är lättast att behandla.

 Läs mer om biobankslagen här.