STOCKHOLM – GÖTEBORG – MALMÖ

Gynekologi

Framfall

Framfall innebär att en del av slidan förlorar sitt stöd och buktar ner mot eller ut genom slidöppningen.

Framfallet kan dels vara främre slidväggen tillsammans med urinblåsan eller bakre slidväggen tillsammans med tarmen vilket visar sig som en ”bulle” i eller utanför slidöppningen. Det kan också vara livmodern som har sjunkit ned och livmoderhalsen som visar sig i slidmynningen. Man kan ha framfall i en av dessa eller flera lokaler samtidigt. Symtomen vid framfall beskrivs ofta som ett eller flera av nedanstående besvär:

  • Du känner att något buktar ut i slidans öppning.
  • Du känner tyngdkänsla eller att något trycks ner eller in mot slidan, beskrivs ofta som en känsla av att det sitter en tampong i slidan.
  • Det skaver i underlivet.
  • Det kan vara svårt att sitta.
  • Du kan kissa på dig eller känna att du plötsligt behöver kissa.
  • Det kan bli svårare att tömma hela urinblåsan när du kissar, ibland behöver man hjälpa till genom att trycka med fingrar där det buktar
  • Det kan vara svårt att tömma tarmen helt när du bajsar, ibland behöver man hjälpa till genom att trycka med fingrar där det buktar.


Vilka symtom du får beror på vilken del av underlivet som orsakar framfallet. Du kan ha flera typer av framfall samtidigt. En del har framfall helt utan besvär och då behövs inte någon behandling.

Varför får man framfall?

Din bäckenbotten består av muskler och stödjevävnad som ska hålla uppe de organ du har i underlivet. Med stigande ålder försvagas bäckenbotten och bindväven töjs. Graviditeter och förlossningar bidrar också till förslitningar i bäckenbotten. Även andra faktorer kan öka risken för framfall såsom ökad bukpress med mycket tunga lyft, kronisk hosta och ärftlighet med försvagad bindväv.

Kan man träna bort ett framfall?

Det går inte att träna bort ett framfall, men eventuellt kan man förhindra att det försämras. Detta gör man genom att knipa med musklerna i bäckenbotten samt undvika aktiviteter som belastar bäckenbotten till exempel löpträning, tunga lyft samt rörelse med mycket hopp. Man kan få hjälp av en fysioterapeut för att hitta knipet och sina bäckenbottenmuskler. Avsätt några minuter två eller flera gånger dagligen till knipövningar.

Kan samlag förvärra framfall?

Sexuell aktivitet kan INTE skada eller förvärra ett framall.

Hur många kvinnor får framfall?

Framfall påverkar runt var tredje kvinna som fött ett eller fler barn. Ett framfall kan uppstå under eller i anslutning till en graviditet, men kommer oftast flera år senare. Dock är det viktigt att betona att endast var nionde kvinna (11%) någonsin kommer vara i behov av framfallskirurgi under sin livstid.

Hur behandlar man ett framfall?

Har du besvär kan man pröva att behandla med en ring som håller framfallet på plats framförallt om du är äldre och/eller har andra sjukdomar som gör att man helst avstår en operation.

Framfall kan opereras, det finns flera olika sorters framfallsoperationer beroende på vilken typ och grad av framfall du har. Har man inga besvär behöver man inte behandla ett framfall.

Klicka på knappen nedan om du vill höra gynekolog Linn prata om framfall.