STOCKHOLM – GÖTEBORG – MALMÖ

Gynekologi

Inkontinens

Ungefär var fjärde kvinna drabbas av urininkontinens.  Urininkontinens kan bero på att vävnaderna i bäckenet, samt i och kring urinröret och urinblåsan, försvagats av graviditet och förlossning. Det förekommer också ofta hos kvinnor som drabbats av vissa neurologiska sjukdomar.

Ansträngningsinkontinens

Ansträngningsinkontinens är den vanligaste formen av inkontinens som innebär att man läcker urin när man hostar, skrattar, motionerar eller lyfter tungt. Ett typiskt tecken är att det kommer små skvättar urin direkt vid ansträngningen utan att man känner sig kissnödig. Denna typ av inkontinens kan man åtgärda med bäckenbottenträning, om inte detta ger önskad effekt kan man göra en inkontinensoperation.

Trängningsinkontinens

Vid trängningsinkontinens känner du dig plötsligt kissnödig och du kan inte hålla dig även om mängden urin som kommer är liten. Man behöver också kissa betydligt oftare än normalt och kanske även flera gånger under natten. Man kan även ha trängningar utan urinläckage. Tillfällig trängningsinkontinens och urinläckage kan bero på urinvägsinfektion. Förstorad livmoder på grund av exempelvis en godartad muskelknuta i livmodern eller tumör i en äggstock eller i urinblåsan kan också ge trängningar. Trängningsinkontinens kan inte opereras utan behandlas med bäckenbottenträning, blåsträning och läkemedel.

Blandinkontinens

Blandinkontinens innebär att man har både ansträngningsinkontinens och trängningsinkontinens vilket är ganska vanligt. Beroende på det dominerande problemet anpassas behandlingen.

Neurogen blåsstörning

Vid neurogen inkontinens kan det läcka urin när som helst, oavsett om du rör på dig eller är stilla. Det kan vara en liten eller större mängd urin som kommer. Besvären kan variera från att man ofta blir kissnödig till att man blir så kissnödig att man inte kan hålla sig tills man kommer in på toaletten. Det kan även vara svårt att tömma blåsan. Dessa besvär förekommer hos kvinnor med till exempel diabetes eller i samband med olika neurologiska sjukdomar, som ryggmärgsskador eller MS.

Klicka på knappen nedan och lyssna på gynekolog Katarina om du vill veta mer om inkontinens.