STOCKHOLM – GÖTEBORG – MALMÖ

Gynekologi

Tidig Medicinsk Abort

Tidig medicinsk hemabort kan göras fram till graviditetsvecka 10+0. Det är viktigt att du noga tänkt igenom ditt beslut innan du genomgår en abort.

Vid medicinsk hemabort ges tabletter som gör att graviditeten stöts ut och kan liknas vid ett missfall. Det är mer skonsamt för kroppen att göra en medicinsk abort jämfört med en skrapning (kirurgisk abort).

De flesta kvinnor upplever det som en stor trygghet att vara i sin hemmiljö. När du önskar abort kommer du att få göra en undersökning och ett ultraljud för att bestämma graviditetslängd. Du kommer bli erbjuden möjlighet till kuratorskontakt.

En stor fördel är att det sällan behöver göras en skrapning vid medicinsk abort i tidig graviditet och därmed minskas risken för infektion.

Har du bestämt dig för att göra en medicinsk hemabort i tidig graviditet kommer du att få en tablett redan på mottagningen i samband med besöket. Denna tablett sväljs i närvaro av barnmorska eller sjuksköterska och får inte skickas med hem.

Detta är en förbehandling som gör att graviditetshormonerna sjunker och livmodertappen mjukas upp. Därefter får du läkemedel som du tar i hemmet för att framkalla ett missfall. Du får även med dig smärtstillande medicin. 

Klicka på knappen nedan och lyssna på gynekolog Ylva om du vill veta mer om abort.