Graviditetsultraljud Göteborg
Ultraljud & Fosterdiagnostik
På Carlakliniken Carlanderska i Göteborg erbjuder vi privat fosterdiagnostik och ultraljudsundersökning oavsett vilken MVC du tillhör. Alla undersökningar utförs av certifierade ultraljudsbarnmorskor med lång erfarenhet.
Ultraljud
Ultraljud är en metod för att skapa bilder av kroppens inre organ med hjälp av ljudvågor. Metoden används inom många olika områden inom medicinen, bland annat för att undersöka gravida kvinnor.
Om du har oregelbundna, korta eller långa menscykler rekommenderar vi att du gör ett tidigt ultraljud för att bestämma graviditetslängden så dina övriga ultraljudsbokningar kan bokas i rätt tid. Sista mens första dag är bara en uppskattning.
Det finns olika typer av graviditetsultraljud, som utförs vid olika tidpunkter under graviditeten. Klicka på knappen nedan för att se vilken graviditetsvecka du är i.
Fertilitetsultraljud
Du som har påbörjat IVF-behandling eller äggdonation och vill göra ett ultraljud är välkommen till oss. Ultraljudet utförs av vår barnmorska och görs via slidan med ett så kallat vaginalt ultraljud där tjockleken på livmoderslemhinnan mäts. Man kan även se antal äggblåsor samt hur stora de är.Det är bra om urinblåsan är tömd när du kommer på ultraljud. Tidsåtgång 30 min.
Tidigt ultraljud/viabilitetsultraljud
(v 8+0 till 12+2)
Tidiga ultraljud/viabilitetsultraljud utförs från fullgången graviditetsvecka 8+0, dvs i starten av pågående vecka 9, och ger svar på viabilitet, graviditetslängd och antal foster. Tidsåtgång cirka 30 min.
NIPT görs från fullgångna 10 veckor och framåt.
NIPT står för Non-Invasive Prenatal Test. Med ett blodprov från mamman kan ni testa fostret för kromosomavvikelser såsom Downs syndrom (trisomi 21), Edwards syndrom (trisomi 18) och Pataus syndrom (trisomi 13). NIPT-testet kan även ge svar på kön. NIPT-screening innebär trygghet genom att ge mycket säkra svar. Blodprovet kan tas i fullgångna 10 veckor och framåt och oftast får ni svar inom 1-2 veckor. Se gärna film på YouTube angående NIPT inför besök här.
Tidigt ultraljud/TUL simplex (v 12+3 till 17+6)
TUL duplex (tvillingar)
KUB simplex görs mellan graviditetsvecka 11+2 till 13+6. KUB duplex (tvillingar)
KUB betyder kombinerat ultraljud och biokemi (blodprov) Blodprovet tas från graviditetsvecka 10+0 fram till 13+0. Om du har oregelbunden mens rekommenderar vi att du gör ett tidigt ultraljud för att fastställa graviditetslängden.KUB-blodprov.
RUL (rutinultraljud) simplex 18+0 till 21+6
RUL duplex (tvillingar)
Rutinultraljud och anatomisk granskning av de inre organen, hjärta, hjärna m.m. Finner man avvikelser skickas remiss till sjukhus för vidare utredning. RUL utförs i graviditetsvecka 18+0 till 21+6.
Tillväxtkontroller/viktskattning Simplex från vecka 25+0 och framåt. Duplex (tvillingar)
En uppskattning av barnets vikt och tillväxt görs genom att man mäter barnets huvud, buk och lårben. Man kontrollerar även moderkakans läge samt bedömer fostervattenmängd. I enstaka fall, vid större avvikelser i fostervikten kan man göra en flödesmätning i navelsträngens blodkärl. Simplex tar ca 30 minuter och duplex 60 minuter.
Tillväxt med 3D-bilder som tillval (endast enkelbörd, ej flerbörd) från v 26-29. Utförs ej under sommaren!
3D-ultraljud är ett tillval vid tillväxtkontroll som görs vanligen från v 26-29. Tekniken innebär att ultraljudsapparaten utifrån en tvådimensionell bild kan konstruera en tredimensionell bild. Denna bild är mer lik ett vanligt foto och framställer barnet naturligare. 4D är som 3D men i realtid. Det innebär att barnets rörelser kan ses tredimensionellt.
Fosterdiagnostik
Fosterdiagnostik är ett samlingsnamn för olika undersökningar av fostret i livmodern till exempel KUB-test. På Snif (Svenskt nätverk för information kring fosterdiagnostik) finns länkar och filmer för mer information. När du lämnar prov i samband med besök på barnmorskemottagning kan prov komma att sparas i en biobank. Du har rätt att begränsa vad ditt sparade prov får användas till. Läs mer om biobankslagen här.
Vad är skillnaden mellan KUB och NIPT? Klicka på knappen nedan så får du höra barnmorska Mona förklara detta.